Įžvalgos
Lietuva
Tinklaraštis
Advokatų kontora, kuri rūpinasi savo klientais

Nuotolinis teismo posėdis – patarimai, kad jis būtų sklandus

Lietuvoje paskelbus karantiną, buvo itin sutrikdyta teismo posėdžių veikla – tačiau, tai nereiškia, kad teismo posėdžio neįmanoma surengti. Lietuvos civilinio proceso teisės aktuose jau kurį laiką yra numatyta galimybė daryti teismo posėdžius nuotoliniu būdu, naudojantis kameromis, ekranais ir ryšio perdavimo programomis, tačiau tai buvo labiau teorija nei praktika. Pasikeitusios aplinkybės leido teisėjams pradėti taikyti šią galimybę – advokatų profesinė bendrija TRINITI didžiuojasi, kad bene pirmą kartą Lietuvoje pavyko paskatinti teismą naudotis suteikta nuotolinio teismo posėdžio rengimo galimybe. Visgi, nuotolinis teismo posėdis yra kitoks, nei įprastas, todėl jam ruošiantis patariame atkreipti dėmesį į žemiau nurodytus aspektus: 

Aktyviai bendradarbiaukite su kitos šalies atstovais ir teismu dėl techninių posėdžio surengimo galimybių – su bylą nagrinėjančiu teisėju ir oponentų atstovais derinkite visus nuotolinio posėdžio rengimo klausimus. Teismai šiuo metu nėra patvirtinę bendros platformos, kurioje turi būti rengiamas nuotolinis teismo posėdis – tai gali būti bet kuri saugi platforma. Be to, technologijos, ypač esant itin didelėms apkrovoms, gali tinkamai neveikti ir viduryje teismo posėdžio ryšys gali nutrūkti, todėl su oponentų atstovu bei teisėju patartina susitarti dėl atsarginės platformos. 

Prieš posėdžio pradžią ištestuokite platformą ir įsitikinkite, ar visos sistemos yra tinkamai sujungtos ir veikia – ar girditės, matotės Jūs, Jūsų oponentai ir teismas. 

Prieš teismo posėdį pasiruoškite visus dokumentus, kurie bus reikalingi posėdžio metu. Jei tai popieriniai dokumentai – sistemiškai susidėkite juos prie savęs, o jei elektroniniai – susikurkite atskirą aplanką savo darbalaukyje, į kurį sudėkite aiškiai įvardintus dokumentus, o ant atskiro lapo sužymėkite, kuriame dokumento puslapyje yra jums ir bylos nagrinėjimui aktuali informacija. Jei techninės galimybės leidžia – stenkitės įsijungti papildomą ekraną (televizorių, papildomą monitorių, planšetinį kompiuterį), kuris būtų skirtas tik jūsų naudojamiems įrodymams. Popierinius dokumentus patartina susidėti ne ant stalo, o ant minkšto paviršiaus (pvz. staltiesės) – tai pašalins popieriaus šiugždesio garsą.

Susikurkite atskirą susirašinėjimo kanalą su klientu ir kitais Jūsų pusės advokatais – to gali prireikti norint skubiai pasitarti byloje nagrinėjamais klausimais. 

Už jūsų esantis vaizdas gali turėti įtakos nuomonei apie jus. Vaizdas turėtų būti kaip įmanoma labiau neutralus – geriausia, kad tai būtų tiesiog siena arba knygų spinta. Be to, nepamirškite, kad visgi esate posėdyje – prieš jį susišukuokite ir apsirenkite oficialiais rūbais. Susitarkite, ar dėvėsite mantijas (įprastai, tai turi būti privaloma).

Nuotolinio teismo posėdžio metu labai svarbu itin aiškiai ir artikuliuotai išreikšti savo mintis. Neretai programos šiek tiek striginėja, nusinešdamos ištartus žodžius elektroninėn nebūtin. Kalbėkite lėčiau, darykite pauzes, pasirūpinkite, kad oponentai ir teisėjas jus išgirstų iš karto bei jūsų nereikėtų perklausinėti to, ką jau kartą pasakėte. 

Išjunkite mikrofoną tuo metu, kai jums nereikia pasisakyti. Dėl konferencinių vaizdo programų ypatybių, programa rodys jus vos tik identifikuos garsą, sklindantį iš jūsų mikrofono – net jei tai bus skambutis į duris. Taip galite visai nenorėdamas sutrukdyti oponento arba net teisėjo pasisakymą. Be to, išjunkite savo mobiliojo telefono ir kitų įrenginių garsą.

Susitarkite dėl ženklo (pavyzdžiui, pakeliamos rankos), kuriuo išreikšite savo norą pasisakyti posėdžio metu. Tokiu būdu neįsiterpsite į posėdžio transliaciją bei išvengsite pasisakančiojo pertraukimo – jeigu taip padarysite konferencinio skambučio metu, liksite neišgirstas ir jūs ir kalbantysis. 

Namų aplinka kartais gali užmaršinti, kad esate teismo posėdyje, o ne leidžiate laiką su šeimos nariais. Stenkitės išlikti oficialus – nevartokite nepriimtinos kūno kalbos ir nekomentuokite oponentų išvaizdos. Ir net išjungę mikrofoną, nepamirškite – kamera jus stebi viso posėdžio metu, todėl susilaikykite nuo bet kokių mimikų, nederamų teismo posėdžio metu. 

Linkime sklandaus nuotolinio teismo posėdžio!