Įžvalgos
Lietuva
Tinklaraštis
Advokatų kontora, kuri rūpinasi savo klientais

Nuo šiol bilietai nemokamai?

Lietuvos bankas skyrė 41 200 eurų baudą UAB „TIKETA“ už tai, kad bendrovė papildomu pervedimo mokesčiu „apmokestino“ pirkėjus, įsigyjančius bilietus internetu. Lietuvoje galiojantis Mokėjimų įstatymas draudžia imti papildomą mokestį už atsiskaitymus mokėjimo kortelėmis, pavedimu per internetinę bankininkystę ar kitomis mokėjimo priemonėmis.

Pažeidimas pradėtas tirti gavus pirkėjos skundą. Lietuvos bankas nustatė kad UAB „TIKETA“ papildomą mokestį taiko visiems klientams, atsiskaitantiems už bilietus internetu, daugiau kaip dešimt metų, tai yra visą laikotarpį, kai galioja Mokėjimų įstatyme įtvirtintas draudimas. UAB „TIKETA“ įpareigota nedelsiant nutraukti pažeidimą ir atlyginti nuostolius visiems vartotojams, kai jie dėl to kreipsis.

Lietuvos bankas nurodė, kad, taikydamas pavedimo mokestį, pardavėjas savo mokėjimo paslaugų teikimo išlaidas perkelia pirkėjui. Mokėjimų įstatymas leidžia pardavėjams taikyti nuolaidas ar kitaip skatinti pirkėjus atsiskaitymui naudoti tam tikrą mokėjimo priemonę, tačiau draudžia iš klientų reikalauti, kad, atsiskaitydami mokėjimo kortele ar kitu būdu, už tokį pasirinkimą jie mokėtų papildomai. Lietuvos bankas jau buvo perspėjęs rinkos dalyvius apie Mokėjimų įstatyme numatytus ir draudimus. Pardavėjams ir paslaugų teikėjams jų patiriamas išlaidas Lietuvos bankas siūlo mažinti ne perkeliant jas pirkėjams, bet ieškant pigesnių mokėjimų paslaugos teikimo alternatyvų

 Pardavėjams ir paslaugų teikėjams, taikantiems papildomus mokesčius už atsiskaitymus kortele ar kitomis mokėjimo priemonėmis derėtų suklusti: Lietuvos bankas skyrė 41 200 eurų baudą UAB „TIKETA“ už pavedimo mokestį, taikomą pirkėjams internetu įsigyjantiems bilietus.

Po šio sprendimo, pardavėjams ir paslaugų teikėjams, taikantiems panašius mokesčius, teks juos peržiūrėti ir atidžiai įvertinti jų taikymo teisėtumą. Nes net ir nedidelis pavedimo mokestis gali virsti tiek ženklia Lietuvos banko paskirta bauda, tiek ir pareiga atlyginti nuostolius neteisėtai apmokestintiems vartotojams, o kartu ir papildomais administravimo kaštais vartotojų paklausimams suvaldyti. Gali kilti ginčų ir dėl jau sumokėtų papildomų mokesčių grąžinimo.

https://www.lb.lt/lt/naujienos/skirta-bauda-uab-tiketa-uz-neteiseta-mokescio-taikyma-pirkejams-isigyjantiems-bilietus-internetu